خبرگزاری آریا- نسترن آقایی پژوهشگر پژوهشکده حقوق و قانون ایران از در دسترس قرار گرفتن پروژه ویکی حقوق در اینترنت گفت.
یکی از اهداف پروژه ویکی حقوق سهولت دسترسی آحاد جامعه به اطلاعات حقوقی است. پژوهشگران پژوهشکده حقوق که از طریق ارزیابی رزومه و مصاحبه علمی گزینش شدند، با درنظر داشتن تمامی اهداف تعیین شده مقالات مستند و دانشنامه ای برای ویکی حقوق نوشتند.
در ابتدا برای رفع نیاز محتوایی در اجرای پروژه، از نرم افزار اختصاصی پژوهشکده حقوق و قانون ایران استفاده شد. در این نرم افزار حدود شصت هزار منبع حقوقی اعم از کتاب، پایان نامه، رساله و مقاله و همچنین حدود دو میلیون فیش تحقیقاتی وجود دارد که استفاده از این بانک جامع حقوقی، علاوه بر تسریع و سهولت در نگارش مقالات، بر غنای محتوایی و تعداد ارجاعات هر مقاله کمک چشمگیری کرد. به گونه ای که بدون در اختیار داشتن این نرم افزار، اصلا امکان نوشتن چنین دانشنامه ای به این شکل وجود نداشت.
در ویکی حقوق ابتدا به نگارش مدخل های مستقل برای هر ماده قانونی پرداخته شد. از بین مواد قانون هم قوانین مادر مثل قانون مدنی، قانون مجازات اسلامی، قانون آیین دادرسی کیفری، قانون آیین دادرسی مدنی، قانون تجارت و … در اولویت کار قرار گرفت. ساختار مدخل هر ماده با محوریت “دانشماده نگاری” و در ذیل عناوین متعددی مورد تحلیل و بررسی قرار گرفتند که از جمله این عناوین میتوان به پیشینه هر ماده، سوابق فقهی، نکات توضیحی تفسیری دکترین، رویه قضایی، انتقادات، مواد مرتبط و… اشاره کرد.
اطللاعات مورد نیاز در هر عنوان، با بررسی فیش های مرتبط از بهترین و معتبرترین کتب حقوقی و نوشته های بزرگ ترین حقوقدانان به دست آمد که ارجاع و رفرنس های آنها به طور دقیق و با تمام جزئیات در عنوان منابع هر مدخل ذکر شده است. لذا امیدواریم با مطالعه هر ماده از ویکی حقوق، اطلاعاتی جامع و کافی برای درک بهتر هر ماده در اختیار علاقه مندان، اساتید و پژوهشگران حقوقی قرار بگیرد.

آقایی ادامه داد: از ویژگی های ویکی حقوق لینک های داخلی آن است به این صورت که لغات و اصطلاحات حقوقی به کار رفته در هر مقاله که نیازمند توضیح است توسط پژوهشگران به مقاله اصلی آن به جهت تبیین و توضیح دقیق آن واژه یا اصطلاح لینک شده است. بنابراین تا بالاترین سطح امکان کوشیده شده که هیچ ابهامی برای خوانندگان این مقالات وجود نداشته باشد. لازم به ذکر است که تنها هدف ویکی حقوق کسب اطلاعات حقوقی پیرامون هر ماده برای اهالی حقوق نبوده است و صاحب امتیاز این پروژه درصدد بوده که اطلاعات حقوقی را برای آحاد جامعه مهیا کند.
ناگفته نماند که این پروژه بخش هایی نیز تحت عنوان “آیا میدانستید” و محورهایی با هدف مطالعه موردی و گذری نیز فراهم کرده است که میتواند برای خوانندگان، چه آنها که از پیروان و عالمان علم حقوق هستند و چه آنها که فارغ از این حلقه اند، جالب توجه باشد. به این دلیل در صفحه اصلی ویکی حقوق، همیشه دو نوع “آیا می دانستید” وجود داشته که یکی از آنان تخصصی و برای جامعه حقوقی و دیگری به صورت عمومی و برای غیرحقوقی ها تدوین شده که میتواند برای آنها مفید و جالب توجه باشد.
نسترن آقایی ضمن تاکید بر رعایت اصل “ساده نویسی” در نگارش مدخل های هر ماده بیان داشت که: در مسیر طولانی این پروژه عظیم، امکان ویرایش و اضافه نمودن اطلاعات جانبی بیشتر در محتوای هر ماده برای علاقه مندان پیشبینی شده. بنابراین همگان میتوانند در جهت غنی سازی ویکی حقوق همکاری کنند و دانش پیرامونی مواد را با تلاش علمی خود گسترش دهند. البته که این ویرایش ها باید همگی دارای منبع معتبر باشد تا توسط ناظرین تایید شود.
امید است که با همکاری اساتید، پژوهشگران، دانشجویان و تمام آنان که علاقه مند به قانون و عرصه لایتناهی علم حقوق هستند، بتوان اهداف مجریان این پروژه را هرچه بهتر و شایسته تر عملی ساخت.
ثبت دیدگاه